Esteve Plantada

De Granollers, any 1979. Malgrat que no eren els turons de Mulholland Drive, ni la place Saint-Sulpice, ni molt menys un barri d’Astoria (Oregon), em va agradar tant que vaig decidir quedar-m’hi, a mig camí de la perifèria i de l’inhòspit. En aquest reducte liminar he après a festejar, a llegir i a viure meravelles.

L’any 1997 publico A l’ombra dels violins (La Magrana, 1997), que guanya el premi Amadeu Oller per a poetes inèdits. Llavors era pràcticament barbamec. Després de diverses temptatives poètiques, el 2015 publico Fosca Límit (2015) –millor poemari de l'any segons els lectors de la revista Llegir en cas d'incendi–, una obra que mostra un món ple de sordidesa, d'estímuls, de bellesa oculta i que vol ser un clam a la supervivència. L'any 2016 publico Big Bang Llàtzer (2016) a la col·lecció "La Fosca", de Lleonard Muntaner. El poemari guanya el premi de Poesia Mediterrània Pare Colom.

He estat inclòs en diverses antologies, com ara Ningú no ens representa. Poetes emprenyats (Setzevents, 2011) o Poésie catalane: le voix ne dorment jamais (Exit, revue de poésie, Quebec, 2010), que incloïa l'original i la traducció al francès. He estat un dels poetes participants al XXXIV Festival International de la poésie de Trois-Rivières (2018), al XVII Festival de Poesia de la Mediterrània (2015) i als Jocs Florals Revival de Cambridge (2014).

Actualment, sóc redactor de cultura i crític cinematogràfic del setmanari El Temps. Abans, he estat el cap de la secció de Cultura de NacióDigital i he exercit la crítica literària i cinematogràfica en mitjans com El Punt Avui, Núvol, The Barcelona Review, Barcelona Metròpolis, Caràcters, Poetari o Splàncnic. He estat codirector de la revista The Barcelona Review.

He estat un dels editors suïcides d’Edicions Terrícola, part del cicle Versos Lliures i encara teclista d’Els Nens Eutròfics, grup de pop irònic on comparteixo escenari amb Josep Pedrals, Roger Puig, Albert Sagrera i Miki Muñoz, amics i còmplices.

Jim Jarmusch, Takeshi Miike, Wes Anderson, David Lynch, Spike Jonze, Wilco, David Bowie, Benjamin Biolay, Alban Berg, Cormac McCarthy, Donald Ray Pollock, Anselm Kieffer, Perejaume, Andreu Vidal i Miquel Bauçà, entre molts d’altres. Noms que escriuen un mapa d'influències, dèries i gustos.

Dic que «la poesia és un ring on juguem a esbatussar-nos, on portem al límit la paraula, on mirem de fit a fit els estímuls que volem conquerir. Perquè escriure vindria a ser una obstinació, una manera de cavar immensitats que desconeixem, l’esclat de la força centrífuga d’uns mots ebris i en allau permanent.». Només per dir-ho d'alguna manera.Algunes coordenades:

Llibres publicats:
Big Bang Llàtzer (Lleonard Muntaner, 2016). Premi de Poesia Mediterrània Pare Colom
Fosca límit (AdiA edicions, 2015). Premi millor llibre de 2015 Llegir en cas d'incendi
Els Llops (La Garua, 2009), co-escrit amb Laia Noguera i Joan Duran 
Temporari (Tarafa, 2007). Premi Òmnium Cultural del Vallès Oriental
Oblidar (Emboscall, 2001)
Kosovo. 25 poemes, 25 imatges (Aire-F, 2000). Suite de poemes per a una exposició
A l’ombra dels violins (La Magrana, 1997). Premi Amadeu Oller per a poetes inèdits

Premis:
Premi Amadeu Oller per a poetes inèdits (1997) 
Premi Òmnium Cultural de poesia del Vallès Oriental (2006)
Premi de Comunicació Eugeni Xammar (2012)
Premi Llegir en cas d'incendi a millor poemari de l'any (2015)
Premi Pare Colom de poesia (2016)

Poemes en antologies: 
(als Països Catalans)
17è Festival de Poesia de la Mediterrània (2015). Antologia, diversos autors. Casa Museu Llorenç Villalonga, Binissalem 2015
Poetes ferits (2014). Exposició de l'artista Jordi Pagès i edició de catàleg amb selecció de 3 poemes.
14+1. Llenya Prima (2013). Disc-llibre de Petit, amb poemes musicats de diversos autors
Ningú no ens representa. Poetes emprenyats (Setzevents, 2011). Antologia de 71 poetes pel moviment del 15-M
II Trobada de Poetes per la Pau (Institut d’estudis ilerdencs, 2009). Antologia poètica catalana, 2 poemes
Íntim (Teatre de Ponent i AC, 1999). Antologia de poesia eròtica portada a l’escena per Frederic Roda, 2 poemes
(fora muralla)
Poésie catalane: le voix ne dorment jamais (Exit, revue de poésie, Quebec, 2010). Antologia de poesia catalana traduïda al francès, 4 poemes

Música:
Dos discos amb Els Nens Eutròfics:
Esquitxos Ultralleugers (2009, Iogumba records i El Tigre de Cibèria), distribuït per DiscMedi
Els Nens Eutròfics en Helicòpter (2013, La Casa Calba)